Belastingen bij beleggen

Belastingen bij beleggen

Huidige situatie

Op dit moment moet je evenveel belasting over spaargeld betalen als over beleggingen. Het maakt dus niet uit of je spaart of investeert: je betaalt evenveel belasting.

Er geldt een heffingsvrij vermogen van ongeveer €30.000. Dan betaal je dus nog geen belasting over je vermogen. Over het bedrag boven het heffingsvrij vermogen tot ongeveer €70.000 betaal je 0,6% belasting en dit loopt steeds verder op.

Toekomstige situatie

Er zijn plannen om de belasting op vermogen te veranderen in 2022. Het heffingsvrije vermogen zal niet veranderen, maar spaargeld en beleggingen worden wel anders belast. Zo zal er meer belasting worden geheven over beleggingen en minder belasting op spaargeld. Dit is nadelig voor beleggers, maar maakt de situatie natuurlijk wel eerlijker.

Dividendbelasting

Er is nog een soort belasting en dat is de dividendbelasting. In Nederland is deze 15% en wordt automatisch door je broker ingehouden wanneer dividend wordt uitgekeerd door een aandeel. Gelukkig kun je deze belasting weer terugkrijgen bij de belastingaangifte en maakt dit dus verder niet veel uit.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *